Av.Tuğrul Taşkınsu ‘maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bu tespit yapılabilir’

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Av.Tuğrulhan Taşkınsu, GLOBAL Referans News’e riskli yapı tespiti ve karşı iptal davaları hakkında son kanun hükümlerini anlattı.

Av Tuğrulhan Taşkınsu; ‘Bu Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.

En önemlisi tabi 6306 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliğidir.

Bakanlığımızca lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespitini yaptırabilirler. Bu aşamada maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bu tespit yapılabilir. Riskli yapı tespiti talebi, elektronik yazılım sistemi üzerinden yapılır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Belediyeler
İl Özel İdareleri
Bakanlıkça görevlendirilen Yapı Denetim Firmaları (Yetki Belgesine Sahip)
Türk Mühendis Mimarlar Odasında büro tescili bulunan özel kuruluşlar başvuru yapabilir.

Riskli yapı tespitine ilişkin olarak gerçekleştirilecek tebligatın ilgililere ulaşması akabinde 15 günlük süre içerisinde itiraz edilmesi gerekmektedir. Ancak süreye ilişkin bu hususun, ilgililere yapılacak olan tebligatta açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde , 6306 sayılı Kanun ve bu kanunun uygulama yönetmeliğine aykırı olacak şekilde 15 günlük süre bildirilmeksizin yapılan riskli yapı tespit bildiriminin usulüne uygun olduğundan söz edilemeyeceğinden dolayı, 15 günlük sürenin de başlamış olduğundan söz edilmez.

Riskli yapı tespitine karşı yapılacak olan itirazlar, riskli yapı tespitine konu olan taşınmazın bulunduğu yerdeki Müdürlüğe veya Bakanlıkça yetki devri yapılmış olması halinde ilgili İdareye gerçekleştirilir. Burada “Müdürlük” ifadesinden kasıt, 6306 sayılı Kanunumuzun uygulama yönetmeliğinin 3. maddesinin 1. fıkrasının d. bendi uyarınca Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü olan illerde bu müdürlük, diğer illerde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’dür. Riskli yapı tespiti de bir idari işlemdir ve riskli yapı tespitine ilişkin olarak da 30 günlük dava açma süresi içerisinde idari işlemin iptali davası açılabilmektedir. İptal davasını inceleyen idare mahkemesi tarafından riskli yapı tespit raporunda usule veya esasa aykırılık tespit edilirse, raporun iptaline karar verilir; ancak riskli yapı tespit raporunun hukuka uygun olduğuna kanaat getirilecek olursa, iptal davası reddedilir. İdare mahkemesinin iptal davasına ilişkin olarak vereceği ret kararı istinaf yoluyla yetkili bölge adliye mahkemesine gönderilebilir. Riskli yapı tespit raporuna karşı idare mahkemesi nezdinde iptal davası açma süresi, 6306 sayılı kanunumuzun 6. maddesinin 9. fıkrasında yer alan açık hüküm gereği: 30 gündür. Bu husus, genel iptal davası süresi olan 60 günlük süre ile çelişkili olduğundan dolayı gözden kaçabilmekte ve vatandaşların hak kaybına sebebiyet verebilmektedir.
Aslında 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunumuza göre kural olarak iptal davası açma süresi 60 gündür. Ancak riskli yapı tespitine ilişkin olarak iptal davası açma süresi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunumuzun uygulamasından kaynaklı bir husus olmasından kaynaklı olarak, 6306 sayılı Kanunumuzun 6. maddesinin 9. fıkrasında yer alan hüküm gereği tebliğ tarihinden itibaren 30 gün olarak uygulanmaktadır. Riskli yapı tespitine karşı iptal davası açma süresinin başlangıcı, rapora itiraz süresi içerisinde itiraz edilmemişse, raporun tebliğinden itibaren dikkate alınır. Ancak rapora itiraz edilmişse ve teknik heyet gerçekleştirilen inceleme sonucunda itiraz reddedilmişse, teknik heyetin verdiği ret kararının tebliğinden itibaren 30 günlük süre sayılacaktır. Burada tebligat sürecinin usulüne uygun olarak gerçekleştirilmiş olup olmadığı hususu da sürelerin tespiti açısından önem arz etmektedir.’ şeklinde merak edilen ayrıntıları aktarmıştır.

13.10.1988 Iğdır doğumlu, evli bir çocuk babası olan Taşkınsu; Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur ve yaklaşık 9 yıldır Avukatlık mesleğini icra etmektedir. Ağırlıklı olarak gayrimenkul Miras Hukuku, Şirketler Hukuku ve Ağır Ceza Hukuku ile ilgilenmekte olup, ileri düzeyde İngilizce ve Azerbaycan dilini bilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Av.Tuğrul Taşkınsu ‘maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bu tespit yapılabilir’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Global Referans News ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin